Kulturcafé i Hedlundakyrkan

Vi hade besök av Christina Hammarström som i ord och bild berättade om Umeås framväxt under 400 år.
När Umeå grundades 1622 bestod staden av ett fåtal innevånare. Stadsgrundandet gjorde Umeå intressant och 1627 bestod staden av 24 borgare 1 guldsmed 2 skräddare 2 smeder.
Residensstad med eget residens för Norr- och Västerbotten blev Umeå år 1638. Vid 1700 talets början var invånarna drygt 600. Läskunnigheten var då en av de främsta i landet.
Intressanta glimtar från Umeås fortsatta utveckling som sjöfarts- och handelsstad visade på framtidstro trots stadens tragiska händelser. Ryssarnas härjningar i början av 1700 talet innebär att Umeå brändes ner 2 gånger. Inte nog med det. Ryssarna återkom i början av 1809 med omfattande strider och härjningar i Ratan, Sävar och Hörnefors. De sista striderna som utkämpas på Svensk mark.

Åter en tradegi inträffade den 25 juni 1888 då Umeå brann ner till grunden. När Umeå åter byggs upp blir vi björkarna stad, där björkarna ska stå som skydd vid brand. Därefter utvecklas staden till en norrländskt metropol för utbildning, konferenser, forskning och utveckling, regionsjukvård, mm.

I dag är innevånarantalet i Umeå c:a 130000.