Predikan första söndagen efter Trettondagen

Tema: Jesu dop. Text ur Matt 3: 13-17.

Sedan kom Jesus från Galileen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes ville hindra honom och sade: »Det är jag som behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.« Jesus svarade: »Låt det ske. Det är så vi skall uppfylla allt som hör till rättfärdigheten.« Då lät han det ske. När Jesus hade blivit döpt steg han genast upp ur vattnet. Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: »Detta är min älskade son, han är min utvalde.«

Tänk om den här berättelsen inte hade funnits. Tänk om Jesus aldrig hade tagit steget ut i offentligheten. Tänk om han i stället hade valt att fortsätta med sitt snickeri.

Den här avsnittet ur evangeliet beskriver Jesu första steg på vägen fram till Dig, fram till oss som lever i dag

Jag tänker mig den här berättelsen som en portal. En stor portal genom vilken Jesus passerar. En öppning med kolonner på sidorna och ett massivt välvt överstycke. På sidorna och överstycket står Guds programförklaring för Jesu liv. 

Där står: (det här har jag lånat från Jesaja kapitel 42)

  • Han för rätten till seger på jorden.
  • Han höjer inte rösten, hans stämma hörs inte på gatorna.
  • Det knäckta strået bryter han inte av.
  • Han öppnar de blindas ögon.
  • Han befriar de fångna ur fängelset.
  • Ur fängelsehålan de som sitter i mörkret.

Den här programförklaringen, den knockar mig. Precis vad jag vill höra. Precis vad jag längtar efter.

Någon som i hela denna värld står för rättvisa och i sitt liv visar vad rättvisa är.

En som inte är ute efter att göra sig ett namn och samla anhängare på gatorna. En som inte bryter av de redan knäckta. 

Min erfarenhet är att Jesus är som mest verksam där det är natt – där talar han, då möter han människor. Där upprättar han människor. Där inspirerar han människor. 

Och så kan han öppna våra ögon. Så att vi ser våldet, så att vi ser lögnen. Så att vi kan se sanningen, så att vi kan se ljuset, så att vi kan se Guds kärlek som strålar fram i Kristi ansikte.

Vi som lever i dag – vi är inte fria. Vi är fångna i hålor av oro, övergivenhet, självupptagenhet.

Vi är blinda – vi ser inte Guds kärlek, vi ser inte hur jorden är full av Guds liv och härlighet. Vi är som blinda och den blindheten gör att vi river ner själva skapelsen och föröder jorden och oss själva.

När Jesus stiger fram och ut i världen – då är hans väg precis den väg vi behöver. Precis det jag behöver. Den här berättelsen om Jesu dop är Jesu programförklaring. Därför älskar jag den. Därför älskar jag Jesus.

Låt Jesus göra det han förmår göra i ditt liv. Låta din låga brinna klar, öppna dina ögon, befria dig.