Predikan 25 augusti 2024

Växt och fördjupning

Efesierbrevet 4: 14-16

Vi skall inte längre vara barn och låta oss drivas omkring av alla lärovindar, inte vara lekbollar för människorna, som vill sprida villfarelse med sina bedrägliga påfund. Nej, låt oss i kärlek hålla fast vid sanningen och växa i alla avseenden så att vi förenas med honom som är huvudet, Kristus. Han låter hela kroppen fogas samman och hållas ihop genom att alla lederna hjälper och stöder, med just den kraft han ger åt varje särskild del. Då växer hela kroppen till och byggs upp i kärlek.

För att få växt och fördjupning i våra församlingar måste vi hela tiden stärka gemenskapen, genom en kärleksfull och ömsesidig inställning till varandra. Genom att använda allas olika gåvor för allas bästa. Vi ska alla växa och utvecklas tillsammans så vi blir så som Kristus vill att vi ska vara.

För mig är det viktigt att känna tillhörighet i en församling. Jag har alltid sökt mig till en församling på de orter där jag har bott. Tron och församlings-gemenskapen har en så stor betydelse. Det är skönt att ha en tro och fäste i livet, det är viktigt både de ljusa och mörka dagarna. Att ha ett fäste som hjälper oss att stå stadigt och inte följa med på vad som helst. Men ändå vara öppna för att pröva vad som är Guds vilja och den rätta vägen. Att tillsammans läsa bibeln, att dela tankar och fundera över hur ordet ska tolkas. Vi ska vara ärliga och be om att Anden leder oss rätt. I mötet med varandra får vi också utmanas och hålla fast vid Jesus tillsammans.

I texten från Johannesevangeliet talar Jesus om den hjälpare som ska komma när han far upp till himlen. Hjälparen som är Anden. Genom att be till Anden och be om hjälp får vi den ledning vi behöver i vår växt och fördjupning.

Ordet för ande, som används i grundtexten är Paraklet, termen används framför allt i rättssammanhang och var benämningen som användes för en försvarsadvokat eller den som vittnar till den åtalades fördel. Anden är sanningssägaren som kommer för att vittna till Jesu fördel. Det står att hjälparen ska visa världen vad synd, rättfärdighet och dom är. Översättningen skulle också kunnat vara att tillrättavisa, överbevisa och korsförhöra världen för att visa vad brott, rättvisa och dom är.

Bilden av Anden som Paraklet (hjälpare eller försvarare) finns bara i Johannesevangeliet, men blir väldigt begriplig i sitt sammanhang när Jesus talar om spänningen mellan lärjungarna och världen. Anden ska bistå dem när de trots motstånd vittnar om Jesus.

Ordet Paraklet kan också ha kopplingar till det hebreiska ordet för tröst. I den grekiska översättningen av Gamla testamentet översätts det hebreiska ordet hacham som betyder att trösta, med de grekiska verben paraklesis eller parakleo. I Johannesevangeliet kombineras dessa bilder, och Andens uppgifter är att hjälpa och att trösta lärjungarna, vägleda lärjungarna i Guds ord, försvara både ordet och lärjungarna samt vittna om Jesus.

Att ha både en försvarsadvokat och en tröstare känns bra tycker jag. Med andens hjälp kan vi alla få vara advokater och tröstare för varandra. För att få växt och fördjupning behöver vi både bli försvarade och tröstade. Anden behövs också i våra församlingar för att skapa en gemenskap med kärlek och enhet.

I Apostlagärningarna är den heliga Anden mycket framträdande. Lukas, som är författare, har ett stort intresse för hur evangeliet utbreds och kyrkan växer genom den heliga Andens verkan. I Apostlagärningarna rivs muren mellan judar och hedningar, det berättas om hur Anden förenar dessa skilda grupper och förhindrar splittring i den unga kyrkan. Anden gavs till kyrkan för att det skulle vara möjligt för män och kvinnor att vittna om Kristus. Det var flera profetior som gick i uppfyllelse men profetian handlade inte bara om att förutsäga framtiden utan också att uppmuntra och styrka församlingen.

Guds Ande var intresserad av församlingarnas inre liv och styrkte, uppmuntrade och gjorde det möjligt för den att växa. När församlingarna hade överläggning och sökte ledning i viktiga frågor fick de den ledningen av den heliga Anden.

Att fördjupa vår tro är viktigt när vi ska få en växt och utveckling. I Equmenias växa i tro plan nämns fyra pedagogiska grunder: berättelser, relationer, upplevelser och delaktighet. För att kunna fördjupa sin tro behövs samtal med andra för att ta del av varandras berättelser, skapa relationer, dela upplevelser och känna delaktighet. Att delta i olika samtalsgrupper är mycket berikande och utvecklande tycker jag, därför ska jag arbeta för att vi får fler i församlingen. Ni får gärna höra av er till mig om ni har idéer, frågor och önskemål kring samtalsgrupper.

EN LITEN BIT HIMMEL

Att va människa är att va rik inuti,

på kunskap och glädje, på mod, fantasi.

Med omsorg och vilja till engagemang

och en önskan att ge det vi har till varann.

Rikast blir vi när vi ger vad vi fått,

som ett svar på en längtan att forma nåt gott.

En stund kan vi känna hur livet oss bär

och en liten bit himmel får landa just här.

I mötet som skapas kan vi börja se;

att va människa är att ge.

Att va människa är att behöva nåt mer,

nåt större än det som mitt eget liv ger.

Och få vad nån annan vill ge mig,

först då kan vår styrka få växa, till himmelen nå.

Rikast blir vi när vi ger vad vi fått,

som ett svar på en längtan att forma nåt gott.

En stund kan vi känna hur livet oss bär

och en liten bit himmel får landa just här.

I mötet som skapas kan vi börja se;

att va människa är att ge.

Brukssånger, Text: Emma Carlsson

Bön:

Hjälp oss Gud, att tillsammans ta ut riktningen mot dig och växa och fördjupas både som individer och gemenskap. Tack för att du är vårt fäste. Amen

Johanna Sinclair