Kulturcafé: Carl-Olof Rosenius och Amerikaemigrationen

Dagens gäst, Kjell Söderberg hälsades välkommen av Bodil Almeling. Med rubriken Carl-Olof Rosenius och Amerikaemigrationen, tog Kjell oss med på en historisk resa som beskrev hur frikyrkorörelsen föddes i Sverige och den emigration som följde. Första viktiga händelsen var Martin Luthers (1483-1546) reformatoriska insatser som ville föra det kristna budskapet från det prästeliga monopolet till folket. Han förordade tron som en gudomlig gåva genom omvändelse, läskunnighetens betydelse för förståelsen av bibeln, att bibelns texter och psalmerna skulle vara på folkspråket och den gemensamma församlingssången.

Denna inställning började spira i Sverige men mötte motstånd från kyrkan. Under 1600 talet började man samlas till byaböner i Norrland. År 1686 års kyrkolag fastställde kraven på Husförhör och Katekesförhör. Läskunnigheten tog nu fart och var hög i Sverige och Finland på 1700 talet. 

På 1800 talet var Sverige ett “försupet” land så nykterhet och och omvändelse till kristendom gick hand i hand. Nu börjar ett aktivt föreningsliv byggt på demokrati och kristen tro ta form, väckelserörelsen. Flera frikyrkor växer fram. Genom bl.a Carl-Olof Rosenius (1816-1868) grundas det som idag är EFS. Han var född i Nysätra/Ånäset, bodde en tid i Sävar, gick i skola i Umeå, Härnösand och Uppsala.

Under 17- och 1800 talet upplevde de kristna att de var begränsade i utövandet av sin tro. År 1726 antogs nämligen (konventikelplakatet) som förbjöd konventiklar (bönemöten i andra lokaler än i kyrkan, till exempel i hemmet, med undantag för familjeandakter). En amerikansk predikant Robert Baird besökte Sverige bl a 1840 och predikade om den amerikanska religionsfriheten i ljusa färger. Intresset för Amerika blev stort hos många kristna och den första Emigrationen tog fart. Redan kring 1846 avseglar ca 1500 personer från Gävle till Bishop Hill. Man byggde kyrkor bildade församlingar och bedrev jordbruk. År 1884 bildades Svenska evangeliska Frikyrkan och året därpå Svensk Missionsförbundskyrkan.

Fattigdomen i Sverige gav ökad glöd åt utvandringen.  Alfta kommun i Hälsingland var den församling som gett störst avtryck i Emigrationen till Amerika. Därifrån åkte mer än 2500 personer med början redan 1846. Därifrån kom verklighetens “Kristina från Duvemåla”. Efter föredraget inbjöds alla till “gofika” och en andakt av Mona Björklund.